Categorieën
Archief
Daarom heeft hij geen zin in seks

Als het gaat over het seksleven van een koppel, dan komt vaak het verschil in seksgoesting naar voren. Hij wil en zij niet. ‘Hoofdpijn’, ‘moe’, ‘stress’, ‘geen zin’, luidt het dan. Maar ook hij kan geen zin hebben in seks. Veel vrouwen ervaren dat als een afwijzing, en zoeken er onmiddellijk meer achter. “Want mannen hebben toch altijd zin? Ben ik dan niet meer aantrekkelijk? Of heeft hij een ander?”
De realiteit kan veel eenvoudiger zijn: de man in kwestie heeft een laag libido. En het komt vaker voor dan gedacht: ongeveer 1 op 5 mannen heeft er last van. Ongeveer 30 procent van de vrouwen zegt dan ook vaker zin te hebben in seks dan hun echtgenoot.

4 oorzaken
De oorzaken  van dit laag libido zijn viervoudig: psychologisch, medisch, hormonaal en het dopamineniveau.

* Psychologische problemen

Stress van het werk, angsten en zorgen, depressies en mentale stoornissen zijn maar enkele van de factoren die kunnen bijdragen aan een laag libido.

* medische problemen

Diabetes, obesitas, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, drugs tegen hiv en haargroeimiddelen kunnen het libido negatief beïnvloeden.

* Hormonale oorzaken

Testosteron is hét hormoon dat mannen ‘goesting’ geeft. Hoe minder dat hormoon voorkomt in het bloed, hoe minder zin er zal zijn. Het testosteronniveau daalt bij het ouder worden, en onder invloed van chronische ziektes of medicatie. Ook andere hormonen kunnen een rol spelen, zoals een laag niveau van schildklierhormoon of (zelden) een hoog niveau prolactine.

* Laag dopamineniveau

Zin in seks ontstaat in de hersenen, dus ook de stoffen in de hersenen spelen een rol. Een van de belangrijkste boodschappers is dopamine.

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met het effect van ouder worden en de natuurlijke variatie in libido.

Behandeling
Elke oorzaak heeft zijn eigen behandeling. Een psychologische oorzaak kan het best opgelost worden met sekstherapie, waarin mannen hun plezier en beleving aan seks weer leren voelen.  Wie een laag testosteronniveau heeft, kan testosteronsupplementen nemen in de vorm van een injectie of een patch.

Een laag dopamineniveau kan behandeld worden met dopaminestimulerende medicatie, zoals ook wordt gebruikt voor patiënten met Parkinson. Dit bevat echter enige risico’s en is niet overal goedgekeurd.

Bron : www.goedgevoel.be

Commentaar is gesloten.