Categorieën
Archief
10 en 11 juni

Woensdag 10 juni 2009

Een hele nacht doorslapen is er nog niet bij, maar goed uitgerust verschijnen we aan het ontbijt. Vandaag gaat het naar onze volgende stop: Lusk. We besluiten eerst naar Red Rock Amphitheater te gaan, ten westen van Denver. Het is mooi weer, begin twintig graden.

Wagen

De omgeving is heel verrassend: rode rotspartijen geven aan dat we op de goede weg zijn. We klimmen met de auto naar boven. Op een parkeerplaats, waarvan de helft bestemd is voor invaliden,

laten we de auto. Hoe slecht ter been zijnde mensen boven komen is ons een raadsel. Na de klim staan we in een immens groot openluchttheater. 69 steeds breder wordende rijen, half rond naar boven, ingeklemd tussen de red rocks. Super hoe gebruik is gemaakt van de natuur. Het theater wordt ook veel gebruikt door sportieve mensen. Alleen of onder begeleiding van een instructeur worden de trappen genomen. Je kunt hier goed aan je conditie werken. Simone doet ook een poging. Ze haalt 21 treden. Niet slecht….

We vervolgen onze weg richting Lusk. Halverwege de route stond op een kaart aangegeven dat er een oorlog was geweest naar aanleiding van een wel heel onnozel voorval. Een luitenant had opdracht gekregen iemand op te pakken omdat er een koe was vermoord. Dit gebeurde in 1842 en de oorlog woedde tot de jaren negentig. Het leek ons een goed idee hier eens polshoogte te nemen.

Echt in de middle of nowwhere troffen we een hele oude brug aan. Dat bleek achteraf de plaats waar de oorlog is begonnen. We kwamen terecht bij Fort Laramie. Dit fort was gebouwd in 1834 als handelspost. In 1849 in beslag genomen als militaire post. In de vroeger als stallen gebruikte ruimte wordt nu als cafe gebruikt.

Ondertussen is het jammer genoeg gaan miezeren. Niet veel later kwamen we aan in het Best Western hotel in Lusk. Het zag er keurig uit. ‘s-Avonds hebben we in local restaurant (Tumbleweed) gegeten. De eigenaar kroop achter de microfoon om liederen ten gehore te brengen. Hij begeleidde zichzelf op keyboard, gitaar, mondharmonica.

Na een potje klaverjassen zijn we het bed ingedoken.

Donderdag 11 juni 2009

Het regent. Dat is jammer. Bij het ontbijt vertelt de eigenaar ons welke mogelijkheden we hebben met slecht weer. De route door Wyoming is heuvelachtig groen, nat en eenzaam. Wyoming is vijf keer zo groot als Nederland maar er wonen nog geen miljoen mensen. Dorpen van 200 inwoners zijn geen uitzondering. We volgen zijn advies op en rijden richting Hot Springs. Hier zijn in 1972 in de bergen resten gevonden van mammoets. Ze hebben de eerste jaren de resten van deze beesten in de open lucht opgegraven. Later is er rondom deze vondst het museum gebouwd. In dit gebouw gaan de opgravingen nog steeds verder. Je voelt je wel heel nietig worden als je bedenkt dat deze resten miljoenen jaren oud zijn. Er worden zoveel resten van mammoets gevonden doordat er miljoenen jarfen geleden een grot is ingestort waardoor een soort diepe pijp is ontstaan. In de USA noemen ze zo’n gat een Sping Hole. Langs die gaten groeide sappig groen waar de mammoeten op af kwamen. Als ze in het gat vielen konden ze er niet meer uit komen en stierven. De restan van al die beesten worden nu dus gevonden.

100_4563

Nadat we de mammoets bekeken hadden zijn we verder gereden richting Wind Cave National Park. We hebben hier enkele dieren gezien. Wind Cave gaat eigenlijk geruisloos over in Custer State Park. In dit park hebben we veel beesten gezien, De trots van de USA hebben we verschillende keren gezien, de Buffalo. Wat een grote een mooie dieren zijn dat ( en ze smaken ook nog eens goed). Verder hebben we Pronghorns (Amerikaanse Antilope), White Tale Dear (soort herten )en Burro’s (ezels) gezien. De prairiedog hebben we daar niet gezien.

Terwijl we Custer State Park verlieten reden we door een kleine tunnel. Vanuit die tunnel keek je direct op Mount Rushmore, onze volgende bestemming. Nadat we onderweg nog even gestopt zijn voor wat foto’s bezoeken we Mount Rushmore. De vier hoofden van de presidenten, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Arbraham Lincoln zijn daar uitgehouwen in het graniet van Mount Rushmore. We hebben een tour met een parkranger meegelopen. Deze vertelde waarom de presidenten daar zijn geplaatst, wat de oorspronkelijke plannen waren en waarom de berg deze naam heeft.

Oorspronkelijk zouden er drie hoofden uitgehouwen worden van legendarische figuren uit het wilde westen om zo het toerisme naar South Dakota te verhogen. Gutson Borghum werd uitgenodigd deze job te klaren maar hij zag het niet zitten met de keuze voor de figuren. Hij stelde voor om presidenten te kiezen die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van de USA.De senator van South Dakota ging akkoord dat deze hoofden in de berg zouden worden uitgehouwen. De berg Mount Rushmore, die zijn naam te danken heeft aan een notaris die ooit de grond heeft aangekocht voor een klant van hem, werd uiteindelijk gekozen omdat alleen die berg voldoende groot was en voldoende zonlicht zou krijgen om het beeld goed tot zijn recht te laten komen.

In het park lopen Canadese berggeiten rond. Eigenlijk maar vieze witte beesten om te zien.

Wat ons wederom opvalt is dat kinderen heel goed weten waar hun roots liggen. Bij elke uitleg blijven ze geinteresseerd staan luisteren en kunnen vragen meteen beantwoorden.

Na het heuvelachtige groene uitgestrekte Wyoming, krijgen we in South Dakota een heel afwisselend landschap te zien.

Na dit bezoek hebben we onze weg vervolgd naar Rapid City waar we voor drie dagen een Holiday Inn hebben geboekt. We hebben daar een grote kamer met jacuzzi in het woongedeelte. Helemaal te gek als je vanuit je bubbelbad naar de TV ligt te kijken. Voor dat we in bad en bed doken zijn we gaan eten, direct aan de overkant van het hotel. Een heerlijke buffalo steak maakte een goed einde aan een imposante dag. We kijken uit naar d e dag van morgen.

Picture 1 of 25

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>