Categorieën
Archief
12 juni

Vrijdag 12 juni 2009

Het is droog; hier en daar piept de zon tussen de wolken door. Dat ziet er in ieder geval beter uit, Na het ontbijt gaan we richting Crazy Horse Memorial. Het is de grootste sculptuur ooit door mensen gemaakt. Het beeld stelt de indianenleider Crazy Horse voor, zittend op een paard. Alleen het hoofd is klaar, aan de rest wordt nog volop gewerkt. Dat duurt nog zo’ n 50 jaar. In tegenstelling tot Mount Rushmore – dat geheel met overheidsgeld is bekostigd – is men hier afhankelijk van giften en entreegelden. Als het beeld klaar is, is het 195 meter lang en 172 meter hoog.

De start van het hele project lag in handen van Korczak Ziolkowski. Na zijn dood heeft zijn vrouw en tien kinderen de regie overgenomen.

Met een bus kunnen we dichterbij het beeld komen, lopen mag niet. Vanuit deze positie zie je de mensen werken aan het sculptuur. Een immens werk. Opeens worden we verrast. We zijn getuige van een huwelijksaanzoek. Zij zegt ja.

In het park zie je overal een groot soort marmotten rondlopen. Deze beesten hebben ook een staart.

We bezoeken de tentoonstelling in het bijbehorende gebouw. Veel voorwerpen liggen uitgestald, die door indianen zijn gemaakt. De mannen schaffen zich een mooi vest aan gemaakt van het haar van de lama.

Hierna is het richting Deadwood, een dorpje in western stijl. Alle gebouwen zijn gerenoveerd. Het valt op dat er heel veel goktenten zijn. Op een terras nuttigen wij een late lunch. Een cowboy zingt en speelt – natuurlijk – cowboyliedjes..H et is allemaal leuk maar niet spectaculair. Na nog even rondgewandeld te hebben, besluiten we het stadje Rapid City te bezoeken. Ons hotel ligt aan de rand, dus we hebben er nog niets van gezien.

Rapid blijkt heel leuk te zijn. Op elke hoek van de straat vind je een standbeeld van een voormalige president van Amerika. De panden zien er allemaal mooi western uit. Op een terras strijken we neer om een drankje te nuttigen. Het is er erg druk.

Aan de overkant van het hotel eten we weer een goede maaltijd.

Picture 1 of 9

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>