Categorieën
Archief
Vrouwelijk libido is anders

media_xl_2303804

Het libido van vrouwen is vloeibaar. Dat betekent dat de seksuele appetijt van vrouwen varieert en meegaat met de flow’. Ze laten zich beïnvloeden door omgevingsfactoren, sociale contacten en hun cultureel kapitaal. Dat schrijft Rachel van de Pol in het Nederlandse weekblad Elsevier.

Grillig en complex
Een libido wordt vaak gedefinieerd als ‘hoe vaak heb je zin in seks of fantaseer je er over’. Zo bekeken scoren mannen hoger dan vrouwen, omdat dat meer ‘hun’ manier is om met seks om te gaan. Voor vrouwen ligt dat anders. Hun libido is niet zo rechtlijnig. Het is eerder grillig en complex, met een grote rol voor sfeer en context.

Snelle wissel
In de juiste omstandigheden kan haar libido dus heel hoog zijn, terwijl één verkeerde zin of één foutje de ‘mood’ voor haar volledig kunnen verpesten. Weinig verrassend is ook de route naar seks anders is voor mannen dan voor vrouwen.

Waar mannen rechttoe rechtaan zijn, willen vrouwen liever een omweg, waarbij de spanning opgebouwd wordt door praten en het creëren van een sexy sfeer. Dat zou komen omdat vrouwen eerst emotionele verbondenheid willen voelen voor ze seks hebben, terwijl voor mannen seks de verbondenheid is.

Opleiding
Ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het vrouwelijk libido. Zo zijn gelovige vrouwen minder geïnteresseerd in seks en proberen hoogopgeleide vrouwen meer standjes dan laagopgeleide vrouwen. Bij mannen spelen religiositeit of opleidingsniveau geen rol. Vrouwen veranderen ook vaker van mening over dingen als ‘vreemdgaan’ of ‘seks voor het huwelijk’.

Wat windt hen op?
Vrouwen blijken ook niet te beseffen waar ze opgewonden van worden en dit in tegenstelling tot homoseksuele en heteroseksuele mannen. Zo zeiden vrouwen enkel opgewonden te raken van heteroseksuele handelingen, maar uit metingen bleek dat ze ook verhoogde opwinding vertoonden bij homo- en lesbische seks.
Tegelijk hebben lustopwekkers minder effect bij vrouwen.

Problemen
Libidoproblemen bij mannen is relatief eenvoudig op te lossen met medicijnen, omdat het probleem meestal biologisch is bepaald. Niet zo bij vrouwen, voor wie het eerder psychologisch verloopt.

Het spreekt voor zich dat deze verschillen voor problemen kunnen zorgen tussen mannen en vrouwen. Niet in het minst omdat in onze samenleving zwaar de nadruk ligt op de mannelijke variant van het libido en er minder rekening gehouden wordt met de vrouwelijke. Maar in sé is de oplossing simpel: luister naar elkaar en respecteer elkaars behoeften.

Bron : www.goedgevoel.be

Commentaar is gesloten.